Kuhu lähevad vanad moblad?

Vot ei tea, kuhu nad lähevad.Üks variant on siin: uudis tarbija 24-st

Minul on ka maal kapis vana mobla. Seda, mis eelmisest sai, ei mäletagi. Patareid olen alati ilusti ära viinud, kuhu vaja (kuigi mul neid eriti ei tekigi, ei oma hetkel ühtegi patareidega asja peale rattalambi), aga telefoni tõesti pole nagu kuskile panna. Kasutage siis juhust ja teisaldage oma vanad moblad kasvõi Elisa kaudu, kuniks see võimalus olemas on. Ma ei taha kindlasti mingit firmareklaami teha, mul on nagunii teine operaator endal.Kusjuures, keegi mainis kommentaaris, et ühest telefonist võib välja sulatada 1 g kulda, nemad on kogunud seni juba üle 6000 telefoni…

Loo kommentaaridest tuli välja ka küsimus, mida teha vanade laadijatega (igal uuel mudelil “peab” ju olema uutmoodi otsaga laadija…)? Õigemini – miks ei võiks laadijaid saada erladi osta. Sellisel juhul, kui uuel telefonil on sama laadija, kui eelmisel, poleks vaja uut laadijat enam osta.

Aga mida teha vanade läpakatega?

Või pesumasinatega…?

Lisaks sellele, et need alltoodud kohtades ära saab anda, mina neile uuskasutusi ei oska pakkud (meie hoiame Tartus oma rikkis pesumasinas kartuleid näiteks, aga see pole ruumikokkuhoiu seisukohast kuigi hea…). Kui kellelgi on ideid, võib kommenteerida…

Tallinna jäätmejaam

Tartu keskkonnajaamad

Nokia parandamisest

Tsitaat lingitud artiklist: “Elisasse kogunenud vanadest telefonidest valmistatakse järgmisel aastal pargimööbel. Millisesse parki või haljasalale telefonidest pingid seatakse, on veel lahtine.”

Kunagi kui aega on rohkem, katsun uurida täpsemalt, kuidas see “pargimööbli” tegemine käib. Tihtipeale on igasuguses ümbertöötlemise jutus liiga suur osa müüti.

4 thoughts on “Kuhu lähevad vanad moblad?”

 1. noh, kunagi osati kõike parandada, aga nüüd on kaup piisavalt kättesaadavaks muutunud, et sellel poleks enam sellist mõtet ja “minema” rändavad ka pisivigadega või täiesti korralikud asjad. Mul endal on ka hetkel üle üks töötav, aga jube vana ja aeglane arvuti. Monitore millegipärast isegi kaks vist, ma ei tea, kust see teine tuli 😀 mina ka ei tea, mida nendega peale hakata.

  Üks huvitav aspekt on veel – paljud asjad muutuvad järjest keskkonnasõbralikumaks. Uued telekad ja arvutimonitorid ei sisalda enam tinaklaasi, uued pesumasinad säästavad vett ja elektrit, autod saastavad järjest vähem (olete märganud, et kui nt. Moskvitš mööda sõidab, on autotossu hais veel hulk aega õhus, aga uue auto puhul ei märkagi? 😀 tehnika areneb ja saastenormid muutuvad järjest rangemaks)… seega propageeritakse laialt just nimelt seda ümbervahetamist. Olen kuulnud, et ühe auto tootmine saastab rohkem loodust kui see auto kogu oma kasutusaja jooksul jõuab seda teha. Niisiis – kas tegelikult on keskkonnasäästlik osta uus vett säästev pesumasin või ökonoomne ja madala saastetasemega väikeauto? Nad ju tulevad kusagilt. Ja kuidagi peab ju kõrvaldama ka vanad keskkonnavaenulikumad tooted.

  Mis puudutab seda telefonikampaaniat, siis minu arvates positiivne isegi juhul, kui nad sealt ise raha teenivad. Selles, et telefon sisaldab 1 grammi kulda, ma veidi kahtlen, sest 1 unts kulda (31,1 grammi) maksab 9306 krooni, seega oleks siis ühes telefonis sisalduva kulla hind 300 krooni. Pool minu telefoni hinnast ja tublisti rohkem kui nii mõnigi kasutatud telefon, eriti katkine. Pargimööbel on vist pigem sümboolne, sest kuigi kasutatud plastist saab väga palju asju, ei usu ma, et neid telefone hakatakse Eestis ja muust materjalist eraldi ümber töötlema 🙂

  muide, mulle meeldib väga selle postituse viimane lause. Tohutult tabavalt öeldud.

 2. See grammi kulla jutt on ilmselt sulaselge lollus ja linnalegend… 🙂
  Aga kuna kogu postituse mõte oligi lihtsalt ühele uudisele tähelepanu juhtida, siis ma ei hakanud fakte esialgu taga ajama.

 3. Pingback-viide: Ostan vanad asjad

Kommenteerimine on suletud.