Asfaldiromantika (Värske Aju kevadtervitus)

Nagu kaks tilka vett. Samothrace võidukuninganna ja kilekott Õismäelt
Nagu kaks tilka vett. Samothrace võidujumalanna ja kevadine kilekott Õismäelt. (Helene montaaž)

Võidujumalanna Nike (kreeka keeles võit) kuju, mida praegu võib näha Louvre’is, on üks maailma kuulsamaid skulptuure, kindlasti üks kaunemaid ja suurejoonelisemaid  skulptuurinäiteid Hellenismi perioodist. Nike vanemateks olid mütoloogias Styxi jõgi ning titaan Pallas. Nikest on inspiratsiooni saanud nii (kuri)kuulsa rõivabrändi autorid kui ka lugematu hulk kunstnikke, kirjanikke ning muid taidlejaid. Kilekott on valmistatud mingisugusest naftaderivaadist (näiteks polüeteenist), Nike marmorist. Nike on pärit Kristuse eelsest ajast, kilekoti vanus ei ületa tõenäoliselt dekaadi. Mõlemal on tiivad kärbitud, mõlemad võivad meid inspireerida, kuid küsimus on, kuidas?  Küsimus, mis ma iseendale kevadele vastu astudes esitan, on: mil moel inspireerivad minu teod teisi inimesi? Mida on minul maailmale öelda? Või mida on öelda värskel ajul?

Lendame kõrgelt ja unistame suurelt. Kaunist kevadet kõigile!