Faktor 10: veevaba pissuaar

Vaja on väheke nutti, et saada samu tulemusi 10 x väiksema energiakuluga. 

Keskkonnatehnoloogidele (eriti ökotehnoloogiahuvilistele) pole mingi üllatus, et järjest enam luuakse ja võetakse kasutusele süsteeme ja masinavärke, mis kasutavad vähem energiat ja muid ressursse (näiteks vett), kuid toodavad see-eest rohkem hüvesid kui eelnevad analoogid. Sellise mõtteviisi võtavad hästi kokku faktor 4 ja faktor 10 konseptsioonid. Euroopa Liit on oma arengukavades seadnud sihiks saavutada 10 x parem energiakasutus aastaks 2050. Tehnoloogilisi saavutusi, mis EL oma eesmärgini aitaksid, on leida mitmeid. Et konseptsiooni mõte selgemalt avalduks, kirjeldan lühidalt ühte tehnoloogilist lahendust. Veevaba pissuaari.

 “The dirtiest thing you’ll ever touch in a public restroom is a urinal handle.” Chuck Gerba, mikrobioloog

Selle asemel, et iga “vee”laskmise järel vett lasta, on teadlased nuputanudvälja (ja mitte sugugi väga hiljuti vaid juba jupp aega tagasi) süsteemi, kus uriin voolab siledapinnaliselt tehismaterjalist torustikust mikroobidele võimalust jätmata kanalisatsiooni ning haisulukuna toimib eriline vedelik, mille tihedus on uriini omast väiksem (vt. joonist!). Süsteem ei vaja niisiis ebahügieenilist nupulevajutust ega ka ränkasid puhastusvahendeid. Aastal 2006 räägib Colorado Springs’i lennujaama majandamise eest vastutav ametiisik Mr. Hill, et alates veevabade urinaalide paigaldamisest on wc-probleemidele kulutatud 90% vähem aega ning säästetud aastas 1,3 miljonit gallonit vett (1 gallon = 3.78541178 liitrit; st ca 5000 t vett). Vot nii! Kuna Ivo kirjutas mõnda aega tagasi uriini kogumisest ja kasutamisest, siis see tehnoloogiline lahendus selgitab, kuidas piss üldse kokku korjata. Jääb vaid oodata, kui palju faktor kümmet pakub meile aasta 2012.

Viited linkidena tekstis.

Autor: Helene

5 thoughts on “Faktor 10: veevaba pissuaar”

 1. Tualettide puhul on Eestis üldse väga kehv seis. Näiteks olen ma Hollandi (vähemasti kodustes) tualettides kohanud vaid stopp-mehhanismiga WC-potte, mis minu meelest on hulka efektiivsemad, kui igasugused kahesüsteemed potid, lisaks peaks tagasivajutusmehhanism suht lihtsasti kontsueeritav olema. Samas pole ma Eestis kordagi sellist müügil näinud (pole muidugi spetsiaalselt otsinud). Mingi vabanduse, et me pole veel sinna jõudnud, taha ei tasu pugeda, sest selline süsteem on ka rakendatud vannitubades, mis ilmselgelt juba jupp aega remonti ootavad. Seega kui keegi viitsiks Eestis uurida, kas üldse müüakse taolise süsteemiga WC-potte, siis oleks jälle millest kirjutada – lihtne ent efektiivne moodus loodusele head teha. (Pole ka vaja mingeid erilisi kalleid materjale ega midagi)

 2. Soovitatakse ju ka wcpoti loputuskasti veega täidetud pudel panna, et ühe loputuskorraga nii palju vett ei kuluks.

 3. Ma võrdleksin neid kaht probleemilahendust sedasi:
  Sinu puhul keerataks kogu maja keskküttesüsteemi veidi koomale, mille tulemusena oleks osadel jahe ent osadel ikka palav, minu variandi korral on igal radikal regulaator, mis tagab efektiivsema kasutuse ja lubab just sellist kasutust nagu vaja.
  Tegelikult põhiprobleem minu silmis on hoopis see, et kui taolisi potte Eestis müügil pole, siis MIKS müüjad ei paku tarbijale nii loodust kui rahakotti säästvat lahendust. Öeldakse ehk jah, et vesi nii odav, kuid tegelikult….
  Meie vastavad spetsialistid võiksid ka seda öelda, et kas oleks ka veepuhastusjaamale parem, kui seal elutsevad organismid saaksid pidevalt ühtlasema kontsentratsiooniga reovett, mida kontrollitav veepaak kindlasti pakuks.

 4. Ma olen absoluutselt nõus. See näide, mis ma tõin oma kommentaaris, oli lihtsalt üks võimalus, kuidas a’la üürikorteris (kui sul puudub võimalus kontrollida neid asju) vähegi kokkuhoidu tekitada.

 5. Reovee jaama puhul on oluline, et tuleks piisavalt vett, et süsteem edasi voolaks. Kui saaks kuidagi kontsentratsiooni stabiilsemaks (ma kahtlen, et paak seal väga palju rolli mängiks) oleks muidugi parem aga antud juhul on positiivne siiski vee kokkuhoid, mitte niivõrd puhastuse efektiivsuse tõstimine. Vähemalt minu mõistus ütleb mulle nii. Võibolla mingil määral see aitab ka puhastust. Ei tea..

Kommenteerimine on suletud.